måndag 7 mars 2011

chokladtårta

Det här receptet fick jag för många år sedan, jag vet inte alls var det kommer ifrån från början. Tycker ni om choklad, mycket choklad så ska ni testa den här!


Kakan:
150 g mörk choklad (70 % kakao)
100 g smör
2 dl socker
4 ägg
½ dl mjöl
½ tsk bakpulver


Glasyr:
100 g mörk choklad
50 g smör
½ dl flytande honung


Sätt ugnen på 175 °
*Smöra och bröa springformen (bör vara ca 24 cm i diameter). Det blir godare om man använder kakao istället för ströbröd till detta.
*Smält chokladen (vattenbad/micro). Rör smör och socker poröst, tillsätt äggen ett i taget under vispning. Rör i chokladen och sist mjölet blandat med bakpulver.
*Häll smeten i formen, grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35 minuter (håll koll på kakan hela tiden så att den inte blir för torr, det kan räcka med 30 minuter eller kanske till och med ännu mindre!)
Glasyren:
*Smält chokladen (vattenbad/micro). Rör ner smöret och låt det smälta i chokladen. Tillsätt honungen. Blanda väl.
*Häll glasyren över kakan när den svalnat. Låt kallna.

Servera med grädde och några citronmelissblad.
(Kakan är godast några dagar efter att den bakats, tänk på det om du ska bjuda på den)

Lycka till!

2 kommentarer: