fredag 27 januari 2012

bästa efterrätten någonsin

Tobleroneparfait
4 portioner

Ingredienser
125 gram toblerone
3 st äggulor
0,5 dl strösocker
2,5 dl grädde
50 gram hackad choklad

Gör såhär
1. smält tobleronen i ett vattenbad eller i micron
2. vispa äggulorna och sockret tjockt och pösigt
3. vispa grädden hårt och blanda med äggvispet
4. rör ner ungefär 1/3 av vispet lite i taget i den smälta tobleronen, rör till en jämn massa. Rör därefter ner chokladblandningen i resten av det vispade.
5. blanda slutligen ner den hackade chokladen
6. häll allt i en plastfolieklädd form, ca 1 liter eller i 4 portionsformar. Frys minst 4 timmar. Skär upp och servera genast.
7. dekorera med hyvlad choklad och lite bär.

jag gjorde hallonsås till.
frusna hallon fick tina, sen tryckte jag sönder hallonen i en sil som jag satt över en skål (då slipper man få alla jobbiga kärnor i såsen). när alla bär var söndermosade blandade jag ner lite florsocker så att den blev lite mjukare i smaken.
tobleroneparfaiten blir rätt söt, så det bryter fint med den syrliga hallonsåsen till.

testa att göra den här, det är så himla värt den tid det tar!

(receptet kommer härifrån)

2 kommentarer: