fredag 25 november 2011

lemon curd

ville testa något annat än vaniljkräm till mammas födelsedagstårta. så vi valde den här. receptet är ur Therésia Erneborgs bok söta saker.
jag tyckte det blev jättegott, och som Therésia själv säger så kan man likväl ha den i födelsedagstårta som  till att bre på nybakade scones.
testa att göra den själv vet ja, det var faktiskt förvånansvärt enkelt!

lemon curd

2 citroner
3 ägg
2 dl strösocker
75 g smör

tvätta citronerna. riv det yttersta gula skalet fint, dela dem och pressa ur saften.
vispa ihop ägg och socker i en rostfri skål och rör ner citronskal och saft.
Fyll en kastrull till hälften med vatten och koka upp. sänk försiktigt ner skålen med citronkrämen och värm den under omrörning i vattenbadet tills den tjocknar. var försiktig så att inte vatten stänker upp i citronkrämen!
ta upp skålen från vattenbadet. klicka i smöret och rör tills allt har blandats.
häll upp krämen i rena burkar med lock och förvara dem i kylskåpet.
håller sig ungefär en vecka.

1 kommentar: