söndag 16 oktober 2011

världens godaste morotsbröd

Det här inlägget är mest till för mig själv så jag slipper leta hela tiden.
För det här brödet älskar jag! Inget är riktigt lika gott som det.
Så nu tycker jag att alla ni med mig testar att baka det här morotsbrödet som ursprungligen kommer från underbara clara.

Du behöver
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
2-3  stora finrivna morötter
1 tsk salt
2 rejäla matskedar honung
8-10  dl vetemjöl.
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
Samt gärna några matskedar skalade sesamfrön och hela linfrön

Gör så här
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader och blanda med jästen.
Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt.
Tillsätt sedan så mycket mjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen.
Arbeta ihop med kraftiga tag.
Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.

Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper.
Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel.
Lår jäsa i  ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220°.
Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa.
Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar.

Servera med smör, en god ost och gärna lite apelsinmarmelad.
Släng resten av bröden i frysen och ta bara fram det antal du tänker äta. Då håller de sig saftiga längre. Bon apetit!

3 kommentarer:

  1. men gud så gott. attttans att man inte har någon ugn här. : (

    SvaraRadera
  2. Det låter hur gott som helst. Gillar att baka, så detta ska jag testa! Tack Sara!

    SvaraRadera
  3. Vicky: sicken otur, finns mycket annat gott man kan göra som det inte behövs ugn till :)

    Isabelle: det är urgott! testa på och lycka till :)

    SvaraRadera