lördag 14 juli 2012

när stina förlorade ögat


 
ni känner ju mammas katt sedan tidigare.
den vackraste piggaste lilla rödpälsade flicka man kan tänka sig.

hennes öga började rinna. hon nös rätt ofta.
det är nog bara en förkylning.
huden runt ögat svullnade och hon fick svårt att blinka.
det kanske är en ögoninflammation hon har?
hon drog sig undan mer och mer.
hon åt knappt, eller drack.
mamma tog fram henne och baddade ögat med koksaltlösning.
matade henne med lyxigt våtfoder och såg till att hon drack.
till slut ringdes veterinären och hon fick en akut-tid.

Stinas öga har dött.
det finns inga alternativ än att ta bort det.
Stina fick stanna kvar på kliniken.

några dagar senare fick vi hämta hem henne.
någonting har kommit in i ögat och lagt sig bakom.
det har blivit irriterat och inflammerat.
massor av var hade kommit ut när de avlägsnat ögat, kunde veterinären berätta.
det var helt omöjligt att säga om hon kunde fått behålla ögat om vi kommit in tidigare. vi skulle inte tänka så (även om vi fortfarande gör det hela tiden), för Stina mår bra nu.

under ett par dagar fick hon ha kvar dränaget som satt i ögat för att var och sånt skulle kunna rinna ut och vi kunna göra rent. ett väldigt mjukt plaströr instucket i ett igensytt öga. det var inget hon hade ont av. bara vi som tyckte det var otäckt.

sedan åkte vi tillbaka till veterinären och de plockade bort dränaget. det lilla hålet som var kvar efter det skulle snart läka igen. vi skulle fortsätta göra rent och smörja med salva, mata henne med otäcka tabletter och annan medicin.

 såhär såg hon ut när hon fått dränaget borttaget
 efter operationen var hennes värsta plågoris tratten.
det var svårt att ligga riktigt bra med den runt halsen.
men allra svårast var det att tvätta sig. hon ville göra pälsen så fin så fin, men det var bara tratten hon kom åt att slicka på, så den blev åtminstone riktigt ren. det såg rätt komiskt ut faktiskt.
och nu har hon äntligen blivit av med tratten, är samma pigga katt som förut (bara att man får klappa på henne lite mera nu, positivt), har äntligen fått tvätta pälsen helt ren, och...
har blivit så bortskämd med våtfoder att hon knappt vill ha något annat ;)

Stina lider inte av att hon förlorade ögat, och eftersom hon är en innekatt så kommer hon inte utsättas för större faror på grund av det heller. det är synd att det blev såhär, men hon är en otroligt cool katt och är det någon som fixar det så är det minsann hon!
pälsen runt ögat håller på att växa ut, likaså på benet där de rakade bort pälsen för dränaget. så trots att det gick så här så är vi alla väldigt glada att det "inte var värre", om ni förstår vad jag menar. hon finns kvar här hos oss och det är det som betyder någonting.
ingen kan säga att hennes öga gått att rädda om vi kommit in lite tidigare. det gick så fort allting, på bara några dagar.
men vi har fått lära oss, såhär i efterhand, att katters ögon är väldigt känsliga, har de problem med ögonen så ta kontakt med veterinär direkt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar